Home » Știință » Români în competiţiile NASA: Xprojects

Români în competiţiile NASA: Xprojects

Publicat: 16.02.2012
În luna mai a acestui an, la Kennedy Space Center, în Statele Unite ale Americii, va avea loc un concurs prestigios: NASA Lunabotics Mining Competition, la care vor fi prezentate vehicule robotice destinate excavării solului selenar. Proiectaţi de echipe din întreaga lume, roboţii vor trebui construiţi în conformitate cu obiective precise, stabilite de NASA. Iar printre echipele care se vor întrece în performanţe inginereşti, se află şi una românească: Xprojects.

Echipa Xprojects are deja la activ participări la multe manifestări de profil şi un palmares impresionant: Locul al II-lea, Secţiunea Creaţie Tehnică, la Salonul de Creaţie şi Inventică pentru Tineret Gaudeamus 2011 şi Robochallenge – etapa naţională 2011; Concurs Sumo Final Frontier 2011; Târgul Naţional de Inventică şi Creaţie – Romexpo, Premiul II. Trei dintre membrii echipei au participat deja la mai multe concursuri organizate de NASA, unde au obţinut numeroase premii.

Fondată în urmă cu 4 ani, în jurul tânărului inginer Theodor Milian, echipa Xprojects numără astăzi peste 20 de membri.

Absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, Theodor lucrează în prezent la INAV SA (Institutul de cercetare în aviaţie), unde se ocupă cu proiectarea, construcţia şi pilotarea UAV-urilor (vehicule aeriene fără pilot, manevrate de la distanţă, cu telecomandă). Este câştigătorul multor competiţii internaţionale şi naţionale, cel mai proaspăt premiu fiind primit la Salonul de Inventică, din cadrul Târgului anual de carte Gaudeamus în noiembrie 2011, unde a prezentat una dintre realizările sale recente: un avion de mici dimensiuni (1,8 m anvergura aripilor, masa de 3 kg), pilotat automat, care poate survola obiective de la înălţimea de până 1.500 m, putând fi folosit pentru supraveghere, filmare, monitorizare, fotografiere în domenii multiple (obiective turistice, măsurători atmosferice, arhitectură, cadastru, publicitate, imobiliare, securitate), misiuni pentru care trimiterea unui elicopter cu pilot şi cameraman ar presupune atât costuri, cât şi riscuri prea ridicate. Pe lângă toate aceste beneficii, avionul este şi ecologic, deoarece nu poluează nici chimic şi nici fonic, având un motor electric de 90 W, alimentat de un acumulator ce îi asigură o autonomie de zbor de aproximativ o oră. Imaginile din avion sunt transmise în timp real la sol, putând fi vizionate pe monitorul unui computer.

Alţi membri ai echipei, ambiţiile şi reuşitele lor

Sorina Lupu, studentă în anul I la Universitatea Politehnică Bucureşti şi absolventă a Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, recunoaşte că participarea la proiectele NASA a însemnat o mare oportunitate pe plan profesional, lucru pentru care îi este foarte recunoscătoare profesoarei sale de fizică din liceu, Ioana Stoica, cea care i-a deschis acest drum. Printre premiile de care Sorina este foarte mândră se numără Best Design şi Team Spirit la NASA Great Moonbuggy Race 2008, 2009 în Huntsville, Alabama, şi Premiul II la NASA Green Aviation Competition.

Claudiu Cherciu (acum student în anul III la Automatică şi Calculatoare, tot în cadrul Politehnicii) câştigă în 2008 Marele Premiu la NASA Ames Space Settlement Design Contest, în San Francisco, California, dar şi premiul I la NASA International Space Settlement Design Competition, în Houston, Texas, împreună cu echipa lui de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, coordonată de profesorul Ion Băraru. Claudiu speră ca, după terminarea facultăţii, să lucreze în domeniul care îl pasionează cel mai mult şi anume robotica şi – de ce nu? – chiar la unul dintre sediile NASA.

Iulia Jivănescu a participat la Space Studies Program organizat de International Space University la NASA Ames Research Center în 2009. Şcoala a reunit astronauţi – precum Buzz Aldrin, care a păşit pe Lună împreună cu Neil Armstrong în 1969 – oameni de ştiinţă şi ingineri ce au predat cursuri în domenii precum astronautică, aplicaţii satelitare, medicină, fizică, drept, business şi management. În 2011, Iulia a participat la stagiul de pregatire în domeniul ştiinţelor selenare la Lunar and Planetary Institute, Houston, unde a analizat prin intermediul teledetecţiei diferite cratere din zonele non-polare. Iulia este membru al Space Generation Advisory Council (SGAC) şi angajat al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Anul acesta, echipa Xprojects va participa la competiţii renumite, cum ar fi Robochallenge 2012 (http://www.robochallenge.ro/) sau Informatrix şi, mai cu seamă, la prestigioasa NASA Lunabotics Mining Competition, unde va prezenta propria versiune a unui robot autonom destinat excavării solului selenar.

Cerinţele sunt riguroase: robotul trebuie să excaveze şi să depoziteze minimum 10 kg de material similar solului selenar, într-un interval de timp de 10 minute, operând autonom sau cu comandă de la distanţă.

Xprojects este singura echipă din Europa înscrisă la NASA Lunabotics Mining Competition – o onoare deosebită, dar şi o provocare imensă.

O echipă în expansiune

Echipa Xprojects se măreşte şi se consolidează permanent. Acum numără peste 20 de membri, coordonaţi de conf. dr. ing. Petrişor Pârvu, de la Universitatea Politehnică Bucureşti, şi de liderul echipei, Theodor Milian. Amploarea proiectului ce urmează a fi prezentat la concursul NASA a determinat împărţirea atribuţiilor, rezultând 4 colective cu domenii de activitate diferite, dar integrate aceluiaşi proiect:

  • departamentul MEDIA, condus de Sorina Lupu (din care fac parte Adina Socaci, Laura Manoliu, Andreea Belu, Jacqueline Chindea, Adrian Petcu şi Adrian Lungu) trebuie să se ocupe de toate documentele, prezentările şi promovarea cerute de regulament.
  • Departamentul MECANICĂ, îndrumat de Marius Dima (din care fac parte Remus Popescu, Cristian Lazăr, Bogdan Ştefănescu), trebuie să realizeze design-ul şi aspectul final al robotului din punctul de vedere al componentelor mecanice şi al stabilităţii.
  • Departamentul ELECTRONICĂ, riguros condus de Claudiu Cherciu (din care fac parte Flavius Tîrnăcop, Nelu Ciobanu, Daniel Lăcătuş, Liana Marinescu, Dan Iorga, Cristina Mirea, Olivia Mirea) se ocupă cu programarea şi design-ul componentelor electronice, astfel încât robotul să facă faţă cu succes tuturor cerinţelor.
  • Nu în ultimul rând, departamentul de analiză a solului (regolith-ului), condus de Iulia Jivănescu, este extrem de important pentru testarea robotului în condiţii cât mai apropiate de cele ale terenului selenar.

Xprojects sunt, de asemenea, deschişi la noi colaborări. „Recrutăm tineri pasionaţi de cercetare şi inovare şi care sunt capabili de performanţă în domeniile: robotică, electronică, mecanică, medicină, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică”, spune Theodor Milian. Iar cei care doresc să li se alăture pot trimite un CV la [email protected].

Mai multe informaţii despre acest proiect gasiţi pe www.xprojects.ro sau pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/lunabotics.romania

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu